fbpx

Τα Νέα της Megasoft

8 Tips για να αξιοποιήσετε στο έπακρο την καλοκαιρινή επιβράδυνση και να αυξήσετε την παραγωγικότητα των εργαζομένων σας

Ξεκίνησα να γράφω αυτό το άρθρο και καθώς το γραφείο μου είναι ψηλά δε μπορούσα να μην κοιτάξω από το παράθυρο και βλέποντας τον υπέροχο ήλιο να αρχίσω να φαντάζομαι παραλίες και θάλασσες με καταγάλανα νερά! Βρισκόμαστε στα μέσα Ιουλίου. Το μυαλό μοιραία φαντάζεται διακοπές και το τελευταίο πράγμα που θέλω να κάνω είναι να παραμείνω μέσα. Όμως, η καλοκαιρινή άδεια αργεί και αν συνεχίσω να φαντάζομαι διάφορα σενάρια διακοπών οι μέρες μέχρι τότε θα περνάνε βασανιστικά …και καθόλου παραγωγικά. Μελέτες αναφέρουν ότι κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού η παραγωγικότητα στον χώρο εργασίας μειώνεται κατά 20%, ενώ περισσότεροι από το 45% των εργαζομένων αναφέρουν ότι αντιμετωπίζουν περισπασμούς. Νούμερα καθόλου ευχάριστα για τους επιχειρηματίες. Υπάρχουν, όμως, και κάποιοι επιχειρηματίες που δεν κάθονται με σταυρωμένα χέρια! Δέχονται την ανθρώπινη φύση, μιας και είναι Άνθρωποι και οι ίδιοι, και με έξυπνο τρόπο εφαρμόζουν πρακτικές και τακτικές που στηρίζουν και ενθαρρύνουν το προσωπικό τους, ώστε να αποδώσουν το μέγιστο των δυνατοτήτων τους και τους καλοκαιρινούς μήνες με χαρά, όρεξη και χωρίς περισπασμούς! Ορίστε, λοιπόν, κάποιοι από αυτούς τους τρόπους:

1. Επισκεφθείτε τους πελάτες σας

Όλο το προηγούμενο διάστημα οι μετακινήσεις ήταν δύσκολες και υπό προϋποθέσεις. Τώρα που η μετακίνηση είναι ελεύθερη είναι ένα καλό διάστημα να επισκεφθείτε τους πελάτες σας, ειδικά όσους δεν έχετε γνωρίσει ποτέ από κοντά λόγω περιορισμένου χρόνου.
Σε ένα πιο χαλαρό κλίμα λόγω περιόδου και χωρίς το άγχος των αλλεπάλληλων ραντεβού, ίσως οι συναντήσεις αυτές αποβούν πιο εποικοδομητικές απο εκείνες που γίνονται βιαστικά, περιορισμένα και υπό πίεση. Σίγουρα, αν μη τι άλλο, θα είναι πιο ευχάριστες!

2. Παρακάμψτε τους κανόνες

Σίγουρα, κάθε επιχείρηση έχει τους δικούς της κανόνες, τις δικές της διαδικασίες, ιεραρχίες και αρμοδιότητες. Το καλοκαίρι αυτά μπορούν σε κάποιο βαθμό και σε κάποιους τομείς να παραμεριστούν με ασφάλεια, ώστε να δοθεί η ευκαιρία να δοκιμαστούν και να αναδειχτούν και άλλα ταλέντα που πιθανόν υπάρχουν μέσα στην επιχείρηση. Για παράδειγμα, θα μπορούσατε να δώσετε την ευκαιρία στους mid-level υπαλλήλους να αναλάβουν αρμοδιότητες και εργασίες των senior-level. Δηλαδή να δοκιμαστούν σε δυσκολότερα task τώρα που υπάρχει περισσότερος χρόνος να ελεγχθούν οι εργασίες αυτές ώστε να διασφαλιστεί, παράλληλα, η ορθή διεκπεραίωσή τους. Μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορεί να ανακαλύψετε υπαλλήλους που διαθέτουν δυναμική, όρεξη, κοφτερό μυαλό, ενέργεια, θέληση και ικανότητα να αναλάβουν ακόμα περισσότερες και δυσκολότερες αρμοδιότητες, γεγονός που θα σας γλιτώσει χρόνο σε περιόδους με πολλή δουλειά. Παράλληλα, το να τους δείξετε εμπιστοσύνη και να τους αναθέσετε πιο high-level εργασίες τους δίνει κίνητρο να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, ενώ όντας απασχολημένοι οι σκέψεις για τις διακοπές μένουν για τις ώρες που πρέπει.

3. Ευκαιρία για γνώση

Αν ανήκετε στις επιχειρήσεις που η κίνηση πέφτει τους καλοκαιρινούς μήνες μπορείτε να εκμεταλλευτείτε λίγο χρόνο κάθε μέρα ώστε να πραγματοποιήσετε εσωτερικές εκπαιδεύσεις. Οι πιο παλιοί ή πιο έμπειροι θα μπορούσαν να μεταφέρουν την τεχνογνωσία τους στους πιο νέους και λιγότερο έμπειρους. Επίσης, είναι μια καλή στιγμή για να ενθαρρύνετε το προσωπικό σας να εκμεταλλευτεί την περίοδο για μάθηση, όπως το να παρακολουθήσει ένα σεμινάριο.

4. Φέρτε αέρα ανανέωσης

Σίγουρα δεν είναι ό,τι πιο συναρπαστικό, αλλά το καλοκαίρι είναι επίσης ιδανικό για τον καθαρισμό και την οργάνωση του γραφείου. Χαρτιά και πράγματα που δε βρίσκατε χρόνο να τακτοποιήσετε τώρα είναι η ώρα να βρουν τη θέση τους. Ένα τακτοποιημένο γραφείο ευνοεί τη συγκέντρωση και αυξάνει την παραγωγικότητα. Όταν, δε, εκμεταλλεύεστε μια υποτονική ομολογουμένως περίοδο για να το κάνετε, η επιχείρησή σας βγαίνει μόνο κερδισμένη.

5. Χαλαρώσετε τον ενδυματολογικό κώδικα

Υψηλές θερμοκρασίες, κουστούμι, γραβάτα, ταγιέρ και τακούνια δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο τα πράγματα. Αν αυτή την περίοδο η προσέλευση πελατών στην επιχείρηση μειώνεται, θα μπορούσατε να υιοθετήσετε έναν πιο χαλαρό και casual ενδυματολογικό κώδικα, ώστε η ομάδα σας να είναι πιο άνετη.

6. Οργανώστε ένα event ή ένα meeting σε εξωτερικό περιβάλλον ή με concept που σχετίζεται με το καλοκαίρι.

Ανάλογα με τη θέση που βρίσκεται η επιχείρησή σας θα μπορούσατε να διοργανώσετε μία συνάντηση ή ένα Meeting σε εξωτερικό χώρο, ή με concept άκρως καλοκαιρινό. Φυσικά, κάτι τέτοιο δε θα μπορούσε να γίνεται συνέχεια, αλλά αποκλειστικά για τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο. Κάθε Δευτέρα πρωί, για παράδειγμα, θα μπορούσε να είναι αυτό το meeting της εβδομάδας για να βελτιώσει τη διάθεση της ομάδας σας, να δώσει μια νότα καλοκαιρινής χαράς και αισιοδοξίας μαζί με γενναίες δόσεις όρεξης και δημιουργίας.

7. Ασχοληθείτε με project που θέλουν συγκέντρωση

Επωφεληθείτε από αυτό το λιγότερο έντονο διάστημα εστιάζοντας σε project ή εργασίες που απαιτούν σκέψη, έρευνα, ανάλυση και προγραμματισμό, ώστε να είστε έτοιμοι όταν η πίεση επιστρέψει. Αν όλα γύρω σας έχουν μπει σε mood καλοκαιρινό (πελάτες, προμηθευτές κ.ά.) και κινούνται αργά, εσείς χρησιμοποιήστε τον χρόνο για να ξεκινήσετε τα επόμενα έργα σας ή για να καλύψετε εκκρεμότητες που έχουν συσσωρευτεί. Σε ένα πιο χαλαρό περιβάλλον με λιγότερα τηλέφωνα να χτυπάνε ή με λιγότερους ανθρώπους να θέλουν κάτι από εσάς, πιστέψτε μας η διαχείριση τέτοιων περιπτώσεων σε περιόδους που το μυαλό είναι πιο ήρεμο θα σας αποζημιώσει και θα σας δικαιώσει που τις εκμεταλλευτήκατε.

8. Ώρα για Brainstorming

Το καλοκαίρι είναι μια υπέροχη ευκαιρία για Brainstorming για να αναζητήσετε και να ανταλλάξετε νέες ιδέες και δημιουργικές απόψεις. Εμπνεύστε τους υπαλλήλους καθώς τους ενθαρρύνετε να καταθέσουν τις απόψεις τους για επιχειρησιακή βελτίωση, προτάσεις για νέες ευκαιρίες, νέες διαδικασίες και ό,τι άλλο πιστεύει ο κάθε ένας από την ομάδα ότι χρειάζεται η επιχείρησή σας για να κάνει τη διαφορά. Ένας καταιγισμός ιδεών με σωστούς και διαφορετικούς συμμετέχοντες μπορεί να αποδειχτεί εξαιρετικά ωφέλιμος για την επιχείρηση, την ανάπτυξή της και τους επομένους στόχους της.

Αντί να προσπαθήσετε να καταπολεμήσετε τη γοητεία του καλοκαιριού, αναζητήστε καινοτόμους τρόπους για να αξιοποιήσετε την περίοδο αυτή με την ομάδα σας. Η καλοκαιρινή επιβράδυνση δεν πρέπει να είναι αρνητική για την επιχείρησή σας. Με προγραμματισμό, οργάνωση και μετατόπιση των ενεργειών σε άλλες σημαντικές εργασίες μπορεί να αποδειχτεί μία από τις πιο παραγωγικές εποχές του χρόνου.

Διαβάστε επίσης

Βραδιά διασκέδασης για την ομάδα της Megasoft

Η Megasoft έκοψε τη Βασιλόπιτά της σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα

International Women's Day

Άλλα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Βραδιά διασκέδασης για την ομάδα της Megasoft

Η Megasoft έκοψε τη Βασιλόπιτά της σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα

International Women's Day

Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies.
Περισσότερες Πληροφορίες Ναι