fbpx

Τα Νέα της Megasoft

Άρθρο: Η τεχνολογία σύμμαχος στην προσέλκυση ταλέντων και στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων

Η τεχνολογία είναι σήμερα παντού σε όλο τον κόσμο και σε όλους τους τομείς της ζωής. Η τεχνολογία που επιταχύνθηκε τον τελευταίο χρόνο σε βαθμό που δεν είχαμε δει ποτέ πριν, στάθηκε o πιο κρίσιμος σύμμαχος στη μάχη της ανθρωπότητας κατά του covid 19!

Στην Ελλάδα πολλές επιχειρήσεις καθυστερούν την υιοθέτηση της τεχνολογίας ή όσες έχουν κάποιο υποτυπώδες σύστημα δεν έχουν στις άμεσες προτεραιότητες τους την αναβάθμιση του συστήματος αυτού. Δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που συντηρούν παλιά συστήματα ή παρωχημένες πρακτικές εργασίας που δημιουργούν εμπόδια στην ανάπτυξη και κρατάνε πίσω το προσωπικό σε γνώση και εξέλιξη.

Εάν είστε ιδιοκτήτης εστιατορίου που στο παρελθόν δε θα σας έβρισκε κάποιος σε μία online πλατφόρμα delivery, δεν είχατε κάποιο app για να δίνετε τη δυνατότητα του e-order στους πελάτες σας ή δεν κάνατε γενικότερα διανομές, τώρα σίγουρα έχετε υιοθετήσει κάτι από όλα αυτά.
Μπορεί ποτέ να μην είχατε φανταστεί ότι κάποιος υπάλληλός σας θα μπορούσε να εργάζεται για μέρες από το σπίτι του, το αντιμετωπίσατε, ωστόσο, τους προηγούμενους μήνες όταν ένα μεγάλο ποσοστό εργαζομένων αναγκάστηκε να εργαστεί εξ’ αποστάσεως.
Ενδεχομένως να σκοπεύατε στο μέλλον να φτιάξετε μια εταιρική ιστοσελίδα για να σας γνωρίσουν οι επισκέπτες του διαδίκτυού ή ένα e-shop για να προωθείτε τα προϊόντα σας 24 ώρες το 24ωρο παντού!

Ίσως να αναβάλατε συνεχώς την επένδυση σε σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και λογισμικό και την εκπαίδευση του προσωπικού σας στις νέες τεχνολογίες.

… ήρθε όμως ο covid και όλα αυτά έπρεπε να γίνουν και μάλιστα ….σε fast forward.

H υγειονομική κρίση ανάγκασε τις επιχειρήσεις να προσαρμοστούν, σε αρκετές περιπτώσεις, όχι από επιλογή, αλλά από αναγκαιότητα.
Οι νέες τεχνολογίες άλλαξαν εντυπωσιακά την εργασία. Η ανάγκη για: αυτοματοποίηση, κινητικότητα, εργασία από απόσταση, σύνδεση μεταξύ των μελών, συλλογή και ανάλυση δεδομένων, μετέβαλλαν τις προτεραιότητες της επιχείρησης. Ο ψηφιακός μετασχηματισμός δημιούργησε νέες ειδικότητες, νέες θέσεις εργασίας, ενώ άλλαξε τις γνώσεις και τις δεξιότητες που θεωρούνται προαπαιτούμενα, πλέον, στο ανθρώπινο δυναμικό

Η τεχνολογία οδηγεί τις εξελίξεις και οι επιχειρήσεις που θέλουν να έχουν θετικά αποτελέσματα και προοπτικές είναι εκείνες που επενδύουν σε σύγχρονες υποδομές και προηγμένο λογισμικό. Παράλληλα, σημαντική είναι η επιμόρφωση του προσωπικού σε όλες τις νέες τεχνολογίες. Η λύση δεν είναι να αναζητούν οι επιχειρήσεις συνεχώς νέα ταλέντα. Λύση είναι οι επιχειρήσεις να τα δημιουργούν και να φροντίζουν να υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για να τα διατηρήσουν.
Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα των τάσεων Ανθρώπινου Κεφαλαίου της Deloitte (Human Capital Trends), τουλάχιστον 50 εκατ. νέες θέσεις εργασίας σχετικές με την τεχνολογία αναμένεται να δημιουργηθούν ως το 2030.
Η έρευνα επιβεβαιώνει ότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος θα ανήκουν όλο και περισσότερο στην κατηγορία των «Υπερ-επαγγελμάτων» (Superjobs) τα οποία σε αντίθεση με τα παραδοσιακά επαγγέλματα, συνδυάζουν τη χρήση τεχνολογίας με ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων και ικανοτήτων. Οι συγκεκριμένες δεξιότητες θα προέρχονται πιθανώς από διάφορους τομείς και θα εξελίσσονται γρήγορα, αυξάνοντας την ανάγκη να επιταχυνθεί η μάθηση τόσο για τα άτομα, όσο και για τους εργοδότες για να παραμείνουν μπροστά στις επερχόμενες αλλαγές.
Σύμφωνα με την έρευνα, ο οργανισμός του Μέλλοντος είναι ο οργανισμός που συνδυάζει την τεχνολογία με την ευελιξία και την προσαρμοστικότητα και επαναπροσδιορίζει τη φύση της εργασίας προκειμένου να μεγιστοποιεί την απόδοσή του και το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα εντός του ευρύτερου επιχειρηματικού οικοσυστήματος. Βάζει στο επίκεντρο των εργασιών του τον άνθρωπο και λειτουργεί θέτοντας ως στόχο την παραγωγή αξίας.

Οι επιχειρήσεις επιβάλλεται να εκμεταλλευτούν αποτελεσματικά την τεχνολογία. Δε νοείται σήμερα επιχείρηση που δεν το κάνει. Οι αλλαγές είναι συνεχείς και δεν αφήνουν περιθώρια εφησυχασμού.

Εξασφαλίστε όλα τα τεχνολογικά εργαλεία που χρειάζεστε για να λειτουργήσει η επιχείρησή σας.
Καλλιεργήστε μια ψηφιακή κουλτούρα που ευνοεί την καινοτομία και την πρόοδο. Επενδύστε σε πληροφοριακά συστήματα που υποστηρίζουν όλο το εμπορικό κύκλωμα, τη λογιστική διαχείριση, την απομακρυσμένη εργασία, το mobility τις ηλεκτρονικές πωλήσεις, το Business Intelligence, την ανάλυση μεγάλου όγκου δεδομένων, όλους τους νέους τρόπους σύνδεσης και επαφής με τους πελάτες σας και την καλύτερη συνεργασία του προσωπικού σας. Επιλέξτε συστήματα που διακρίνονται για την απλότητά τους, είναι εξειδικευμένα για τον κλάδο σας, καλύπτουν τις φορολογικές σας υποχρεώσεις (ηλεκτρονική τιμολόγηση, mydata) και εξελίσσονται μαζί με τις ανάγκες σας.

Εξασφαλίστε ψηφιακές δεξιότητες στους εργαζομένους σας
Η πανδημία ανέδειξε την έλλειψη ψηφιακών δεξιoτήτων των εργαζομένων. Σήμερα, 1 χρόνο μετά την έναρξη της υγειονομικής κρίσης, η τεχνολογία έχει γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας στην πλειοψηφία του εργατικού δυναμικού της χώρας μας και όχι μόνο (τηλεργασία, τηλεδιασκέψεις, απομακρυσμένη διαχείριση, φορητή τιμολόγηση κ.ά.).
Ο δρόμος δεν ήταν εύκολος, τα εμπόδια πολλά. Οι επιχειρηματίες, πλέον, κατάλαβαν ότι η παροχή εκπαίδευσης που σχετίζεται με τις νέες τεχνολογίες είναι επιβεβλημένη ανάγκη που δε σηκώνει αναβολή! Εξασφαλίστε τους την πρόσβαση σε γνώση και εργαλεία…χθες!
Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να εντάξουν τη συνεχή εκπαίδευση και εξειδίκευση του προσωπικού τους στην ευρύτερη στρατηγική τους και να παρακολουθούν στενά τον ρυθμό των αλλαγών που επιφέρουν η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες στις δεξιότητές του.
Είναι χαρακτηριστική η αναφορά που γίνεται στην έρευνα της Deloitte ότι:  το 85% των θέσεων που θα υπάρχουν το 2030 δεν έχουν δημιουργηθεί ακόμα, οπότε οι δεξιότητες που μπορούμε να μάθουμε σήμερα δε θα είναι σχετικές στο άμεσο μέλλον. Αυτό μας δείχνει ότι τα επαγγέλματα του μέλλοντος δε θα απαιτούν στατικές δεξιότητες, αλλά μια βαθύτερη ικανότητα του ατόμου να προσαρμόζεται, να μαθαίνει διαρκώς, να εξελίσσεται αλλά πάνω από όλα να συνδυάζει γνώσεις και επιμέρους δεξιότητες. Η δια βίου μάθηση είναι απαραίτητη!  

Διαβάστε επίσης

Βραδιά διασκέδασης για την ομάδα της Megasoft

Η Megasoft έκοψε τη Βασιλόπιτά της σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα

International Women's Day

Άλλα άρθρα που μπορεί να σας ενδιαφέρουν

Βραδιά διασκέδασης για την ομάδα της Megasoft

Η Megasoft έκοψε τη Βασιλόπιτά της σε μια όμορφη και ζεστή ατμόσφαιρα

International Women's Day

Με τη χρήση της σελίδας μας αποδέχεστε τη χρήση cookies.
Περισσότερες Πληροφορίες Ναι