Η καθημερινότητά μας έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό και οι καταστάσεις που βιώνουμε είναι πρωτόγνωρες. Οι ασθένειες, δυστυχώς, δεν έχουν σύνορα, όμως αυτή η πανδημία αντιμετωπίζεται σαφώς πιο άμεσα και υπεύθυνα χάρη στη σύγχρονη τεχνολογία που δίνει τη δυνατότητα παγκόσμιας και άμεσης συνεργασίας των επιστημόνων. Επιπλέον, η ενημέρωση του κοινού για όσα πρέπει να γνωρίζει για την προστασία του και την πρόληψη της διασποράς γίνεται όσο το δυνατόν πιο έγκαιρα. Όλα αυτά μας κάνουν αισιόδοξους και μπορούμε να ελπίζουμε ότι τα αποτελέσματα της πανδημίας αυτής δε θα είναι σε καμία περίπτωση ανάλογα με πανδημίες του παρελθόντος.
Είτε επιχειρείς, είτε εργάζεσαι σε επιχείρηση, θα αγωνιάς και θα εύχεσαι να τελειώσει γρήγορα όλο αυτό, αφού η πτώση τζίρου και η έλλειψη ρευστότητας είναι ήδη μια πραγματικότητα. Οι επιχειρήσεις είναι ζωντανά κύτταρα όχι μόνο της οικονομίας, αλλά ολόκληρης της κοινωνίας. Σε τέτοιες περιόδους αβεβαιότητας οι επιχειρήσεις που επιβιώνουν και σημειώνουν τις ελάχιστες απώλειες είναι εκείνες που έχουν υπεύθυνες και προνοητικές ηγεσίες και ανθρώπινο δυναμικό ενωμένο με πάθος και αποφασιστικότητα.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η πανδημία θα τελειώσει και θα έρθει η επόμενη μέρα. Προτείνουμε να μην εφησυχάζετε, αλλά να οργανωθείτε, να μελετήσετε τα νέα δεδομένα, να ελέγξετε αν θα πρέπει να αναπροσαρμόσετε τη στρατηγική σας σε κάποιους επιχειρηματικούς στόχους, να σχεδιάσετε την επόμενη ημέρα και τη μετάβαση στην κανονικότητα. Μετά την “τρικυμία” θα χρειαστεί να διατηρήσετε την ανταγωνιστικότητά σας, έχοντας ικανοποιημένους τους πελάτες σας.
Με απλά βήματα
1. Καταρχήν ψυχραιμία
Η ενημέρωση και η πρόληψη σώζουν ζωές, η παραπληροφόρηση, όμως, είναι άκρως επικίνδυνη. Φροντίστε να ενημερώνεστε από όλους τους επίσημους φορείς και να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες που ανακοινώνονται συνεχώς και στόχο έχουν την προστασία της υγείας σας, των ανθρώπων σας και τον περιορισμό της διασποράς της νόσου.
Λαμβάνουμε όλα τα μέτρα προστασίας και φιλτράρουμε όλα όσα ακούμε αυτές τις ημέρες, χωρίς να αναπαράγουμε παραπληροφόρηση. Είναι σημαντικό την επόμενη μέρα να είμαστε και πάλι όλοι μαζί στις θέσεις μας, υγιείς! Ας δείξουμε ψυχραιμία και ας διδαχτούμε από την ιστορία. Ο Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο 32ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο οποίος συνδέθηκε με την οικονομική ανάκαμψη της χώρας μετά το κραχ του '29, είχε πει ότι: “το μόνο πράγμα που πρέπει να φοβόμαστε είναι ο ίδιος ο φόβος”
2. Μη “χάνεσαι”
Οι πελάτες σας βιώνουν και εκείνοι μία περίοδο αβεβαιότητας. Για όλες τις σχέσεις εμπιστοσύνης ισχύει το ίδιο: μαζί στα εύκολα μαζί και στα δύσκολα! Το διαδίκτυο και τα social media σας προσφέρουν όλα τα εργαλεία που χρειάζεστε, με το μικρότερο κόστος για να συνεχίσετε να επικοινωνείτε μαζί τους.
Είναι πολύ σημαντικό για την επόμενη ημέρα εσείς να μην έχετε χαθεί. Κάντε αισθητή την παρουσία σας με “κομψά” και εντός πραγματικότητας post. Ενημερώστε τους για εξελίξεις και νέα που πιθανόν τους αφορούν, μεταφέρετέ τους πρώτοι τα αισιόδοξα “επίσημα” πάντα μηνύματα.…είπαμε, μακριά από εμάς ο πανικός και η παραπληροφόρηση… Αν έχετε προϊόντα που σχετίζονται με την προστασία τους π.χ. αντισηπτικά, προϊόντα υγιεινής, προστασίας κ.τ.λ. φροντίστε να τους ενημερώνετε για τη διαθεσιμότητα και για το πώς μπορούν να τα παραλάβουν. Φυσικά κάποιο special promo για τους πιστούς σας πελάτες να είστε σίγουροι πως θα εκτιμηθεί!! Αν τώρα πάλι δεν έχετε κάποια παρουσία στο internet και στα social media, τώρα που έχετε χρόνο είναι μια καλή ευκαιρία να φτιάξετε. Είναι ένας από τους πιο σύγχρονους, άμεσους, αμφίδρομους και ευέλικτους τρόπους επικοινωνίας με τους πελάτες σας.
3. Ευκαιρία για εργασίες που δεν προλάβαινες να κάνεις
H τακτοποίηση της αποθήκης που όλο αναβάλεις γιατί δεν προλαβαίνεις, η μεταφορά στα ράφια που δεν μπορούσε να γίνει γιατί ήταν πάντα κόσμος μέσα στο κατάστημα, η αλλαγή στη διαρρύθμιση, ο έλεγχος σε εκκρεμότητες που μπορεί να έχουν ξεχαστεί, η αρχειοθέτηση των ηλεκτρονικών σου φακέλων, η λίστα επικοινωνίας με τους πελάτες σου,
η απογραφή της αποθήκης ή η απολύμανση του χώρου που τώρα είναι επιβεβλημένη, βρήκαν το χρόνο τους! Είδες πόσα πράγματα ξαφνικά έχεις να κάνεις; Κάντα τώρα και μην τα αφήσεις για την επόμενη μέρα. Επίσης, είναι μία καλή ευκαιρία να επικοινωνήσεις με πελάτες σου που ήθελαν να δουν ένα προϊόν σου, αλλά όλο δεν προλάβαινες να τους το δείξεις γιατί εξυπηρετούσες νέες πωλήσεις. Τώρα, που και οι δυο έχετε χρόνο είναι μια καλή ευκαιρία για online ραντεβού και παρουσίαση δυνατοτήτων.
4. Ευκαιρία για απόκτηση γνώσης
Κάθε επαγγελματίας, ανεξάρτητα από τον τομέα που δραστηριοποιείται χρειάζεται συνεχή επιμόρφωση και ενημέρωση για τις εξελίξεις και τις καινοτομίες πάνω στο αντικείμενό του για να είναι ανταγωνιστικός. Ευκαιρία να κάνεις εκείνο το webinar που πάντα ήθελες αλλά δεν είχες χρόνο.
Όλες οι επιχειρήσεις με αντικείμενο τη διεξαγωγή σεμιναρίων εκμεταλλεύονται ήδη τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας πολύ πριν την πανδημία και προσφέρουν webinars. Οι εταιρίες που συνεργάζεσαι σου έχουν στείλει κατά καιρούς οδηγίες, demo ή νέες δυνατότητες με τις οποίες εμπλουτίζουν τα προϊόντα τους. Τώρα είναι η στιγμή να τα μελετήσεις. Η γνώση είναι δύναμη και θα σου χρειαστεί την επόμενη ημέρα. Μη χάνεις τώρα την ευκαιρία να την αποκτήσεις.
5. Ευκαιρία για έρευνα της online αγοράς
Τα ράφια που ήθελες να ανανεώσεις, το διαγνωστικό που ήθελες να βάλεις στο συνεργείο, η νέα καφετιέρα για το café σου, το σύστημα παραγγελιοληψίας για το εστιατόριο και η εφαρμογή για τη φορητή τιμολόγηση.
Ίσως είναι η ευκαιρία τώρα να τα αναζητήσεις κάνοντας on line έρευνα, αλλά και οnline παρακολούθηση demo σε επιχειρήσεις που έχoυν τη δυνατότητα και μπορούν να στο προσφέρουν. Ψάξε και βρες όλα αυτά που θα κάνουν τη δουλειά σου πιο εύκολη και πιο αποδοτική. Ψάξε για νέες τεχνολογίες που θα σε βοηθήσουν να οργανώσεις και να ελέγξεις με τον καλύτερο τρόπο την επιχείρησή σου. Εκείνα τα προϊόντα που θα αναδείξουν τα ανταγωνιστικά σου πλεονεκτήματα και θα κάνουν πιο χαρούμενους τους πελάτες σου. Η πανδημία μας απέδειξε πόσο σημαντική και καθοριστική είναι η τεχνολογία, από την άμεση επικοινωνία των επιστημόνων, την έγκαιρη ενημέρωση της παγκόσμιας κοινότητας για την προστασία της, αλλά και τη συνέχιση της επιχειρηματικότητας για να μην καταρρεύσουν όλα. Η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρήσεων που χρησιμοποιούσαν ήδη την τεχνολογία μπορούν και συνεχίζουν να παρέχουν τις υπηρεσίες και τα προϊόντα τους στους πελάτες τους. Επιπλέον, δίνουν την ευκαιρία στα στελέχη τους αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους, να παίρνουν τις κατάλληλες αποφάσεις με αδιαμφισβήτητα στοιχεία την κρίσιμη αυτή ώρα, ακόμα και από την ασφάλεια του σπιτιού τους. Αυτό θα πρέπει να προβληματίσει σήμερα εκείνους που παραμένουν χωρίς τα κατάλληλα τεχνολογικά επιχειρησιακά εργαλεία στερώντας τη δυνατότητα στις επιχειρήσεις τους και στους ανθρώπους τους να συνεχίζουν να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, υφιστάμενους, αλλά και δυνητικούς.
6. Μάθε ποιες υπηρεσίες ή προϊόντα ευνοούνται και σκέψου αν μπορείς να προσφέρεις κάποια αντίστοιχη λύση τώρα ή στο μέλλον
Και ξαφνικά οι καταναλωτές #menoumespiti, αλλάζουμε συνήθειες, ξοδεύουμε τα χρήματα μας σε άλλα πράγματα (τρόφιμα, βιβλία, επιτραπέζια, apps, online shopping). Οι ανάγκες θα αλλάξουν και κάποιες τάσεις ή νέες πρακτικές που θα διαπιστώσουμε ότι μας ωφελούν θα τις υιοθετήσουμε και θα τις διατηρήσουμε και την επόμενη μέρα. Δείτε ποιες είναι αυτές και αν αποτελούν επιχειρηματική ευκαιρία για εσάς. Μια στρατηγική που θα πρέπει να καταστρώσετε…δείτε το τώρα έχετε χρόνο…
7. Μη στερείς τα προϊόντα σου από τους πελάτες σου
Είσαι στις επιχειρήσεις που αναγκαστικά κατέβασες ρολά; Μήπως θα μπορούσες να συνεχίσεις να προσφέρεις στους πελάτες σου τα προϊόντα σου online και να περιορίσεις όσο δυνατό περισσότερο τη ζημιά; Το Online shopping κέρδιζε συνεχώς έδαφος πριν την πανδημία.
Αναλογίσου, λοιπόν, τι θα συμβεί την επόμενη μέρα, αφού οι καταναλωτές θα έχουν εξοικειωθεί με αυτό και είναι σίγουρo ότι είναι από τις νέες συνήθειες που θα υιοθετήσουν. Ποτέ δεν είναι αργά για να κάνεις μία έρευνα, αλλά και για να αποκτήσεις e-shop .
Αυτή η κρίση που θα πλήξει μοιραία τις επιχειρήσεις και ιδιαίτερα εκείνες χωρίς γερές βάσεις ας είναι μία ευκαιρία για να εντοπιστούν τα κακώς κείμενα και αφορμή να βελτιωθούν μαθαίνοντας από τα λάθη τους.
Η κρίση θα επηρεάσει αρκετά τις επιχειρήσεις που έχουν αδυναμίες και δεν έχουν φροντίσει να θωρακιστούν. Είναι χρέος κάθε επαγγελματία τώρα να φροντίσει να προστατεύσει την επιχείρησή του και τους ανθρώπους του μεταφέροντάς τους το μήνυμα της δράσης και όχι της αδράνειας.