H τεχνολογία βρίσκεται παντού! Σε κάθε πτυχή της καθημερινής μας ζωής, όταν διασκεδάζουμε, όταν εργαζόμαστε, ακόμα και όταν χαλαρώνουμε. Στον επιχειρηματικό κόσμο αποτελεί ένα αναπόσπαστο εργαλείο και κρίσιμο για την επιτυχία του σύγχρονου επιχειρηματία. Η τεχνολογία στην υπηρεσία της επιχείρησης ενισχύει την παραγωγικότητα, αυξάνει την αποδοτικότητα και ενδυναμώνει την εταιρική υποδομή, κάνοντας την εργασία για όλους τους εμπλεκόμενους πιο γρήγορη και πιο αποτελεσματική. Η επένδυση σε πληροφοριακά συστήματα είναι πάντα επωφελής. Είδαμε τα τελευταία 2 χρόνια ότι οι επιχειρήσεις που είχαν προχωρήσει στην υιοθέτησή της ξεπέρασαν πολλά από τα εμπόδια που έφερε η υγειονομική κρίση. Τους επιτράπηκε, καταρχάς, η εξ’ αποστάσεως εργασία, συνέχισαν να προωθούν τα προϊόντα τους και να εξυπηρετούν τους πελάτες τους, ακόμα και όταν το φυσικό τους κατάστημα ήταν κλειστό με κρατική εντολή και όλα αυτά σε μια βάση διαρκούς πληροφόρησης και πάνω απ’ όλα ασφάλειας! Φυσικά, η τεχνολογία δε μπορεί να κάνει θαύματα. Θα πρέπει να γίνει η σωστή επιλογή και η κατάλληλη αξιοποίησή της για να έχει νόημα! Μπορεί να υιοθετήσετε τα πιο προηγμένα συστήματα hardware και λογισμικού, αλλά να μην πιάσει τόπο τελικά ποτέ η επένδυση που κάνατε γιατί η ομάδα σας δεν τη χρησιμοποιεί σωστά και προς όφελος του οργανισμού σας. Για να πετύχει, λοιπόν, μια τέτοια κίνηση εξαρτάται σε έναν πολύ μεγάλο βαθμό από εκείνους που θα κληθούν να τη διαχειριστούν και να την “τρέξουν”. Να μερικές απλές - αλλά κρίσιμες - στρατηγικές για να πάνε όλα καλά! |
Πριν ξεκινήσετε να ψάχνετε λύσεις, αναζητήστε τις ανάγκες και τις ιδέες στους υπαλλήλους σας. Μιλήστε μαζί τους! Κάθε τμήμα δεν έχει τις ίδιες απαιτήσεις, ούτε χειρίζεται τα ίδια πράγματα. Εμπιστευτείτε τους! Ξέρουν τι χρειάζονται, και τι όχι. Πιθανόν να γνωρίζουν τι λειτουργούσε καλά και τι όχι. Δοκιμάστε πρώτα να επενδύσετε στις ιδέες που μπορεί να έχουν οι εργαζόμενοι για καινοτόμες λύσεις πριν κοιτάξετε έξω από την εταιρεία. Ενθαρρύνετε τους υπαλλήλους να ενημερώνονται για τις τελευταίες τάσεις και τις διαθέσιμες επιλογές τεχνολογίας πάνω στον τομέα τους, ώστε να μπορούν κατά καιρούς να προτείνουν ό, τι είναι καλύτερο για την επιχείρησή σας. Παρακινήστε τους να κάνουν έρευνα και να παρακολουθούν συχνά τον ανταγωνισμό στους τομείς που τους αφορούν. |
Η ιστορία μας έχει δώσει αρκετά τέτοια παραδείγματα. Ένα πολύ χαρακτηριστικό είναι η Kodak! H πρωτοπόρα -κάποτε- εταιρία στη φωτογραφία, αγνοώντας την εξέλιξη της τεχνολογίας και του ανταγωνισμού οδηγήθηκε, δυστυχώς, στο τέλος της. Η Κodak μεσουρανούσε στον χώρο της για δεκαετίες και μάλιστα κλώτσησε δυο φορές την ευκαιρία να λανσάρει την ψηφιακή φωτογραφική μηχανή την οποία η ίδια εφηύρε για να μην υπονομεύσει τις πωλήσεις του φιλμ. Η κατοχύρωση της πατέντας για τις δύο βασικές τεχνολογίες της ψηφιακής εικόνας, της εξασφάλισαν μεν αρκετά δισεκατομμύρια, αλλά με τη λήξη της το 2007 ξεκίνησε και η πτώση. Μέχρι η Kodak να ενστερνιστεί τις τεχνολογίες που τα ίδια τα στελέχη της δημιούργησαν και να αντιληφθεί ότι αυτό ήταν το μέλλον και όχι τα φιλμ ήταν πολύ αργά. Όταν, επιτέλους, παρουσίασε την πρώτη της ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, αυτή ήταν πολύ πιο πίσω από τον ανταγωνισμό. Το 2012, η 133χρονη εταιρεία υπέβαλε αίτηση πτώχευσης.
Μην κάνετε αυτά τα λάθη. Επιβραβεύστε τη δημιουργικότητα και την καινοτομία. Οι καλές ιδέες που προέρχονται από την ομάδα σας θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν χρήματα και να δημιουργήσουν απροσδόκητες επιτυχίες.
Ενθαρρύνετε την επικοινωνία σας με τους υπαλλήλους σας και ακούστε τι έχουν να σας πουν.
Η ειλικρίνεια είναι σημαντική και αν υπάρχει στη σχέση σας με τους υπαλλήλους σας θα σας αποζημιώσει. Είναι ειλικρινές και δίκαιο να τους ενημερώνετε για τη θετική πορεία της εταιρίας, άλλα και για τις αποτυχίες της εξίσου!
Προσελκύστε τους δείχνοντας εκτίμηση. Αναγνωρίστε τα επιτεύγματά τους και επιβραβεύστε τις προσπάθειες και τη συνεισφορά τους.
Διοργανώστε συναντήσεις που θα ενδυναμώσουν την ομάδα σας, θα συνδέουν τους υπαλλήλους και θα οικοδομήσουν προσωπικές σχέσεις. Η διοργάνωση ενός teambuilding είναι ιδανικό για την ενίσχυση της ομαδικότητας & της συνεργασίας.
Τολμήστε να ζητήσετε μια ανώνυμη έρευνα ανάμεσα στο προσωπικό σας και δώστε τους ευκαιρία να εκφράσουν τη γνώμη τους ελεύθερα για όλα όσο κρίνετε και κρίνουν σημαντικά. Ακούστε τι λένε. Πάρτε την κριτική με θετικό πρίσμα που μπορεί να οδηγήσει σε έναν καθοριστικό δρόμο προς τη βελτίωση.
Μην ψάχνετε έξω από την εταιρεία. Δώστε στους υπαλλήλους σας το κίνητρο να παραμείνουν και να εξελιχθούν μαζί της. Η κρίση υγείας ανέδειξε το πόσο πολύ χρειαζόμαστε ο ένας τον άλλον και το μάθημα δεν αφορά μόνο τις οικογένειες και τους φίλους, αφορά και τις επιχειρήσεις. Η διατήρηση και η επένδυση στο ανθρώπινο δυναμικό είναι ζωτικής σημασίας για να αποφευχθεί η απώλεια αξιόλογων συνεργατών και ταλέντων.
Οι εργαζόμενοι είναι το κύριο κεφάλαιο κάθε επιχείρησης. Επενδύστε στην τεχνολογία, αλλά επενδύστε και σε εκείνους! Συνολικά το αποτέλεσμα θα σας εκπλήξει!